Brantsma Assurantiën

10 Februari 2022

De hypotheekrentes schieten momenteel omhoog

Wij zien deze week een hausse aan renteverhogingen. Waaronder de grootbanken Rabobank, ABN Amro en ING. Bovendien gaat het om grotere verhogingen dan in de afgelopen weken. Voor vijf en tien jaar vast bedraagt de gemiddelde verhoging  0,17%. Er zijn zelfs uitschieters bij individuele geldverstrekkers van 0,25 tot zelfs 0,35 procent. Bij 20 en 30 jaar vast is de verhoging gemiddeld 0,13% en 0,12%.

Volgens experts is de kans groot dat de hypotheekrentes nog verder zullen stijgen. De kapitaalmarktrente is sinds de laatste weken van 2021 fors gestegen. De dalende trend van de afgelopen decennia is gedraaid naar stijgend. De gemiddelde hypotheekrente heeft nu ook de stijgende lijn te pakken.

Beleggers maken zich behoorlijke zorgen over de hoge inflatiepercentages en de ECB heeft die zorgen niet kunnen wegnemen. Iedereen ziet dat de inflatie geen tijdelijk fenomeen is en beleggers zijn bang voor door elkaar versnelde effecten: namelijk werknemers die hogere lonen gaan vragen en bedrijven die de hogere prijzen vragen voor energie en de producten die zij zelf inkopen. De hoop is dat de hoge inflatie beperkt blijft tot 2022, maar dat zal lastiger worden als steeds meer groepen zoals werknemers gaan geloven in een permanent hogere inflatie. Beleggers willen normaal gesproken gecompenseerd worden voor een hogere inflatie en zullen daarom een hogere rente gaan vragen”.

Bron: VVP Vandaag

Chat openen
Hallo, waar kunnen wij u mee van dienst zijn?